Facebook

Pocení je přirozený jev, který má svou důležitou roli v regulaci tělesné teploty, kdy brání přehřátí organismu při horečce, v horku nebo při zvýšené fyzické aktivitě. Pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek a hospodařit s vodou a minerály.

Nadměrné pocení je nepříjemný stav, který však nepředstavuje vážná zdravotní rizika, ale dokáže se negativně podepsat na naší psychice.

Jak funguje vylučování potu?

Pot je vylučován potními žlázami, které jsou umístěny téměř na celém těle. Vysoké množství jich najdeme v podpaží, tříslech, na dlaních, ploskách nohou a obličeji. Jejich aktivitu řídí a reguluje nervový systém, ale také hormony.

Denně potní žlázy vyprodukují 0,5 až 1 litr potu.

Rozlišujeme dva typy potních žláz:

Ekrinní -malé potní žlázy

Ty se vyskytují po celém těle a vytvářejí čirý pot bez zápachu. Jeho hlavní složkou je voda a který obsahuje asi 1% minerálů. Ústí přímo napovrch kůže a svou činnost zahajují už 3. až 4. den po narození.

Apokrinní-velké potní žlázy

Najdeme je hlavně v podpaží, tříslech a na hlavě. Produkují lepkavý pot, který obsahuje i tukovou složku zodpovědnou za tělesný pach po jeho rozložení bakteriemi. Tyto žlázy ústí do vlasových váčků a jejich aktivita nastupuje až v období dospívání.

Druhy nadměrného pocení-hyperhidrózy

Podle výskytu potíží:

1. Lokální hyperhidróza, kdy je nadměrné pocení soustředěno jen do některých oblastí těla- dlaně, plosky, obličej, podpaždí

2. Generalizovaná hyperhidróza, což je termín pro jev, kdy nadměrné pocení postihuje celé tělo.

Podle příčiny:

A. Primární idiopatická hyperhidróza je nadměrné pocení bez známé příčiny. Předpokládá se u něj genetická zátěž.

B. Sekundární hyperhidróza označuje nadměrné pocení, ke kterému dochází v důsledku jiného jevu. A to může být například:

· Menopauza

· Těhotenství

· Nadváha a obezita

· Onemocnění (neurologické nemoci, např. Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, nádorové nemoci, hypoglykémie, zvýšená funkce štítné žlázy, horečnaté infekce)

· Úzkosti, stres

· Užívání některých léků (některá antidepresiva, léčiva k léčbě Alzheimerovy choroby)

· Nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu, kořeněných jídel

· Nedostatek vitamínu D

Léčba nadměrného pocení?

Léčba hyperhidrózy závisí na postižené části těla, závažnosti hyperhidrózy a dalších přítomných nemocech.

V některých případech je účelné podávat léčiva na předpis ze skupin anticholinergik, betablokátorů nebo antidepresiv. Dalšími možnostmi léčby jsou zdravotnické prostředky fungující na principu iontoforézy, injekce botulotoxinu do dotčených oblastí, radiofrekvenční ablace nebo chirurgické odstranění potních žláz (při hyperhidróze v podpaží).

Další možností je použití bylinných preparátů. Vnitřně se nejčastěji používá šalvěj, a to buď ve formě tobolek Liftea šalvěj tob., nebo čaje (nejlépe v kombinaci 1:1 s bylinkou yzopem). Užívá se 3x denně a kúry je možné libovolně podle potřeby opakovat. Ke koupelím se používá dubová kůra neb roztok hypermanganu.

Pokud máte raději alternativní metody, můžete využít k omezení pocení postupů tradiční čínské medicíny a akupunktury. Také homeopatie nabízí řešení. K mírnění obtíží se používají deodoranty a antiperspiranty.

Deodoranty obsahují antibakteriální látku, která snižuje množství bakterií a brání tak rozkladu potu a vzniku nežádoucího zápachu. La roche deo physio aerosol. Naproti tomu antiperspiranty omezují přímo tvorbu potu. K tomuto účelu se používají zejména hlinité soli, které mechanicky uzavírají potní žlázy. Ve formě roztoku či krému se aplikují na omytou a suchou pokožku v podpaží, na rukou či chodidlech před spaním. Kúra trvá týden, následně se používá dle potřeby k udržení efektu.

K dispozici jsou přípravky ve formě sprejů, roll-onů či tuhých tyčinek a výběr záleží na tom, které formě dáváte přednost. Některé přípravky slibují až 72 hodinovou účinnost. Driclor, Spiridea ForteDeo, Vichy deo roll-on detranspirant, Nuud deododant

Mezi další tipy při nadměrném pocení patří:

· důsledné dodržování osobní hygieny

· depilace podpaží a třísel

· udržení optimální hmotnosti

· dodržování dostatečného pitného režimu

· omezení konzumace kořeněných jídel, alkoholu a kofeinu

· nošení volného oblečení z přírodních a prodyšných materiálů

· při nadměrném pocení nohou využijte zásypu pohlcující nadměrnou vlhkost i zápach Alpa pedik, Devilan

· vyzkoušejte podpažní vložky

Doporučení na závěr:

Vyzkoušejte metodu, která je vám nejbližší a je pro vás nejlépe dostupná. Pokud se vám nedaří problém s nadměrnou potivostí zvládnout, obraťte se na odborníka – lékaře, lékárníka nebo psychoterapeuta. Rozhodně se za své potíže nemusíte stydět, nejste sami. A všechno se dá řešit a vyřešit, pokud se rozhodnete hledat a najít řešení.


Mgr. Petra Zimermanová

lékárna Centrum Mělník

květen 2024

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz, www.solen.cz