Facebook

V lidském těle mají játra nezastupitelnou funkci. Pokud nefungují tak, jak mají, hrozí řada vážných komplikací. Činnost jater je proto důležité dlouhodobě podporovat, především správnou životosprávou.

Jak játra fungují

Játra jsou největším orgánem a zvládají naráz hned několik procesů. Zabraňují usazování a hromadění škodlivin v tkáních. Kromě detoxikace mají mnoho dalších funkcí od metabolismu tuků, cukrů a bílkovin až po produkci žluči a tvorbu hormonů. Jsou také zásobárnou energie, železa a dalších vitamínů a minerálů. Mají neuvěřitelnou schopnost regenerace vlastní tkáně. Játra se dokáží sama regenerovat (dorůst) i když zbyde jen 25% tkáně. Přestože toho játra zvládnou dost, neměli bychom podceňovat jejich zdraví a měli bychom dbát na jejich správnou regeneraci.

Co játrům škodí

Každý ví, že největším nepřítelem zdravých jater je alkohol a s ním spojené riziko cirhózy jater. Podobně devastující následky na správné fungování může mít i životní styl a stravování. Nadměrná konzumace polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin, nadmíra tučných, smažených a přesolených pokrmů nebo příliš cukru se negativně projeví na jejich zdraví. Při takové stravě dochází ke steatóze (ztučnění jater), kterou trpí až 25% obyvatel planety. Sedavý způsob života, chronický stres a kouření játrům také neprospívají. Často se podceňuje vliv léčiv. Například léky proti bolesti a teplotě s obsahem paracetamolu jsou při nadměrné dávce toxické a mohou vést až k selhání jater.

Co játrům prospívá

Čím méně toxinů do těla dostaneme, tím méně zatížíme játra. Proto je vhodné co nejvíce omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných tuků, cukrů, již zmíněného alkoholu a smažených jídel.

Potraviny, které podporují činnost a regeneraci jater:

• Zelená listová zelenina (rukola, polníček, špenát nebo čekanka) je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky a enzymy, které podporují tvorbu žluči. Pomáhají neutralizovat těžké kovy a další cizorodé látky, čímž podporují činnost jater.

• Vlašské ořechy obsahují vysoké množství L-argininu, glutathionu a omega -3 mastných kyselin (v čisté podobě ve formě kapslí DL-Omega). Podporují ozdravné procesy jater.

• Koření jako je kurkuma nebo zázvor působí jako silné antioxidanty, zabraňují zánětu a hromadění toxinů v těle. 

• Mezi další potraviny prospěšné pro játra patří artyčok, kapusta, brokolice, chřest, pór, česnek a cibule.

Jak podpořit funkci jater

Šetrný a současně účinný způsob, jak se játrům za jejich práci odvděčit, je pravidelná očista. Ideálním časem pro detox jater je jaro. Kromě již zmíněných doporučení ohledně zdravé stravy, pomohou byliny a jiné léčivé přípravky podporující činnost jater.

Nejpoužívanější bylinou je ostropestřec mariánský, obsahující účinnou látku silymarin. Z rostliny se využívají semena, například ve formě čajů (Herbex Ostropestřec). Vhodnější varianta, vzhledem ke špatné rozpustnosti silymarinu ve vodě, je použití oleje (Allnature Ostropestřcový olej) nebo jemně namletých semen Apotheke Zdravá játra Ostopestřec mletý , které lze přidat např. do jogurtu. Více obsažených látek najdeme ve volně prodejných léčivých přípravcích ve formě kapslí nebo kapek. Ostropestřec Plus, Ostropestřec+Reishi, Lagosa, Dr.Popov Ostropestřec kapky. Kromě ostropestřce vám udělají dobře i další bylinky na játra, jako je smetanka lékařská, kopřiva či čekanka (Apotheke jaterní čaj, Čaj bylináře jaterní směs).

Mezi léčivé přípravky podporující regeneraci jater patří i esenciální fosfolipidy, které jsou začleňovány do poškozených buněčných membrán jaterních buněk a přispívají tak k regeneraci jater- Essentiale forte.

Správnou činnost jater a také normální metabolismus lipidů pomáhá udržovat cholin – Lipovitan Duo.

Pokud játra budete udržovat v dobré kondici, předcházíte tím řadě potíží a onemocnění, budete vitálnější a celkově se cítit lépe.


Monika Nedbalová

lékárna Draháň

duben 2024