Facebook

Tea tree olej se získává z listů kajeputu střídavolistého. Domovem této rostliny je Austrálie a za označení „tea tree oil" (česky „čajovníkový olej") vděčíme pravděpodobně kapitánu Cookovi, který viděl australské domorodce popíjet jakýsi léčivý čaj právě z kajeputu. Australané používali tento olej již odpradávna, zbytek světa s ním byl seznámen až v průběhu druhé světové války, kdy tvořil nedílnou součást lékárniček vojáků. Do objevení antibiotik měl nezastupitelné místo jako přírodní antibiotikum, antimykotikum a antiseptikum.

I dnes, kdy je přírodní medicína opět na vzestupu, má tea tree olej díky svým hojivým a protizánětlivým účinkům široké využití. Lokálně se dá aplikovat doslova od hlavy až k patě. Níže je uvedeno pár příkladů využití.

Mastné vlasy, lupy i vši

Lupy jsou ve většině případů způsobeny kvasinkou. Projevují se jako výrazné odlupování odumřelých buněk z pokožky hlavy, nijak nás neohrožují, ale jsou nepříjemné a nevypadají dobře. Po umytí běžným šampónem se do kštice nakape asi 10 kapek tea tree olej, vetře se a nechá se chvíli působit, čímž se zabrání tvorbě lupů a odstraní se mastnota, kvasinky i svědění. Proti vším je doporučováno přidat tea tree olej do šamponu nebo zakoupit již hotový šampón s obsahem tea tree olej. K zahubení vší i hnid je třeba tea tree olej používat alespoň 2x týdně po dobu 2 až 3 týdnů. V období zvýšeného výskytu vší je možno používat i preventivně.

Akné 

Tea tree olej dezinfikuje a zároveň vysušuje. Pár kapek se aplikuje přímo na pupínek nebo je pro snadnější použití k dostání i tyčinka s kuličkovým aplikátorem . U těchto kožních problémů je důležité postiženou oblast důkladně čistit každé ráno a večer, aby se zamezilo šíření bakterií. Na čištění problematické pleti a stažení pórů lze použít např. čistící gel.

Nachlazení

Díky svým antibakteriálním a antivirovým účinkům pomáhá při nachlazení, chřipce, bronchitidě apod. Cca 10 kapek tea tree oleje se přidá do horké vodní lázně a inhaluje se nejlépe 3x denně po dobu minimálně 4 dnů. Také je možné přidat 3 – 10 kapek do zvlhčovače vzduchu. Pro pohodlnější aplikaci jsou k dostání i nosní kapky s tea tree olejem.

Opary, afty, koutky 

Opar způsobuje vir herpes simplex, projevuje se bolestivým puchýřkem a je potřeba ihned zahájit léčbu, když se objeví. Tea tree olej se nanese několikrát denně na postižená místa. Péči je možno doplnit výplachy úst vlažným roztokem z 0,5 dcl vody a 5 kapek oleje. Tento roztok lze kloktat i při bolestech v krku, zánětech dásní či na zubní povlak.

Puchýře, odřeniny, drobné rány, bradavice 

Místo je potřeba dobře opláchnout čistou vodou a poté nanést několik kapek tea tree oleje.

Popáleniny 

Doporučuje se přikládat chladné obklady s ředěným tea tree olejem.

Bolesti svalů a kloubů 

Na postižená místa několikrát denně vmasírovat tea tree olej. Dále je možno přidat si cca 10 kapek tea tree oleje i do horké koupele.

Bodavý hmyz, klíšťata

Olejíček lze použít jak na vydezinfikování kůže po odstranění klíštěte (ne na ještě přisáté klíště!), tak i na zklidnění po štípnutí komárem či jiným hmyzem. Díky své kafrové vůni působí i jako přírodní repelent. Stačí rozetřít několik kapek oleje na nechráněná místa pokožky. Zde je nutno vyzkoušet působení tea tree oleje nejdříve na menší ploše kůže. U některých osob může tea tree olej vyvolat podráždění či alergii. Nebo je také možné tea tree olej naředit do rozprašovače.

Vaginální infekce

Pomáhá udržovat přirozené mikrobiální prostředí. Ve formě vaginálního gelu v podobě jednotlivých ampulek je účinný při prevenci vaginálních infekcí i při prvních projevech svědění a pálení či suchosti. Pro hygienu intimních oblastí se nedoporučují používat klasická mýdla. 

Plísně na nohou 

Plísňové infekce jsou velmi nepříjemným problémem. Tea tree olej má protisvědivé účinky a okamžitě ulevuje. Aplikuje se na postižené místo 3x denně. Proti zvýšené potivosti a zápachu nohou lze použít Top gold deo.

Tea tree se hodí nejen jako „všelék" doma i na cestách, ale i na čistění a dezinfekci povrchů, proti plísním, na dezinfekci prádla a pohlcování zápachu. Měl by se vždy používat podle instrukcí, které jsou na kosmetických olejích uvedeny, a vždy jej ředit podle příbalového letáku.

Nemusí být zrovna snadné se v množství různých olejů k dostání vyznat. Rozdíly v kvalitě, a tedy i v účinnosti, však mohou být opravdu významné. Pravý Tea Tree olej je čistě přírodní produkt získaný ze stromu čajovníku australského, který roste v Austrálii. Záleží také na zpracování a extrakci.


Tereza Barteková, DiS.

lékárna Centrum Mělník

březen 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz