Facebook

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) patří mezi houby, které je možné konzumovat, aniž byste se museli bát o své zdraví. Právě naopak, některé látky obsažené v této dřevokazné houbě mohou zdraví podporovat. Hlíva ústřičná obsahuje vitamíny, minerály, bílkoviny, polysacharidy, nukleotidy, steroly, chitosan a malé množství látky snižující cholesterol.

Z terapeutického hlediska jsou v hlívě ústřičné nejcennější polysacharidy, tzv. betaglukany a látka snižující cholesterol lovastatin.

Jaké zajímavosti o účincích hlavních látek z hlívy ústřičné víme?

1. Betaglukany - jsou používány k posílení imunity aktivací jejich nespecifických i specifických složek. V literatuře jsou popisovány také účinky protiinfekční, protinádorové, antimutagenní (proti poškození genetické informace v buňce), antialergické nebo regenerační. Na trhu je široké spektrum doplňků stravy s obsahem betaglukanů. Pro pacienta je těžké se orientovat v jednotlivých přípravcích, všeobecně však lze říct, že je vhodné volit ty přípravky, které obsahují nejvyšší množství betaglukanů.

Přípravky s obsahem betaglukanů nejsou vhodné pro pacienty, kteří trpí autoimunitním onemocněním, postupujícím systémovým onemocněním kostí, kloubů a chrupavek, leukémií, tuberkulózou. Užívání přípravků s betaglukany není doporučováno ani pacientům užívajícím imunosupresiva (léky na potlačení imunity - např. po transplantaci).

Pokud užíváte přípravky s betaglukany ke snadnějšímu zvládnutí nachlazení a váš stav se ani do 7-14 dnů nezlepší, případně se vyskytnou neobvyklé reakce, měli byste navštívit lékaře. K podpoře imunity lze betaglukany užívat i dlouhodobě (několik měsíců). Vysazování po dlouhodobém užívání (delší než 2 měsíce) by mělo být postupné.

Dávkování preparátu se odvíjí podle zamyšleného účelu použití (prevence, akutní obtíže), ale také od toho, jestli je léčba určená pro dospělého nebo dítě (dávkování většinou podle hmotnosti).

Betaglukany jsou strukturně polysacharidy - složené cukry, jejichž stavební jednotky se opakují. Tyto polysacharidy brání ve střevě vstřebávání cholesterolu. Pozitivní vliv na hladinu cholesterolu má také další látka, obsažená v malém množství v hlívě ústřičné - lovastatin.

2. Lovastatin - blokuje tvorbu cholesterolu v lidském organismu. Na základě struktury lovastatinu byly chemicky syntetizovány další molekuly, které se dnes používají ke snížení hladiny cholesterolu jako léčivé přípravky - tzv. statiny (přípravky, které jsou vázány na lékařský předpis).

V jakých formách můžeme betaglukany nebo hlívu ústřičnou koupit?

Přípravky s obsahem betaglukanů jsou na trhu ve formě kapslí (např. Betaglukan forte, Imunoglukan), tablet např. 5Prevemax Imunit) i sirupu (Glukánek, Imunoglukan). Kvalitní přípravky s hlívou ústřičnou jsou např. od české firmy Terezia Company (Terezia Hlíva ústřičná). Kromě čisté hlívy jsou na trhu i kombinace např. Terezia Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem, Terezia Hlíva ústřičná s lactobacily. Výhodou doplňků stravy je standardizovaný obsah účinných látek a pohodlné dávkování.


Pavlína Stárková, DiS.

lékárna Centrum Mělník

září 2022

zdroj: www.lekarnickekapky.cz